ovimenu.gif

Bölcsőde bemutatása

Zsebibaba csoport

Szeretettel köszöntjük Önöket a Bölcsődével kibővült Fekete István Óvodából, ami gyönyörű zöld környezetben található Alsózsolcán, nyugodt, békés, biztonságos, forgalomtól mentes, a jó levegőt biztosító erdő mellett. Bölcsődei életünket szeptember 06-án kezdtük anyás beszoktatással. A Zsebibaba csoportba 14 gyermek vehető fel, 20 hetes kortól. Nálunk a beszoktatás édesanyával történik, vagyis az anya is itt tartózkodik a gyermekével legalább két hétig. Mindenki magával hozhatja plüss játékát, cumiját, cumisüvegét, alvós kendőjét, vagy éppen azt a játékot, ami a kedvence és emlékezteti az otthonára. Itt sok-sok játék, színes könyv, sószoba, ennek a korosztálynak megfelelően felszerelt udvarrész várja a gyermekeket.

Bölcsiseink fejlődését elősegíti:

•  a mazsolatorna:

•  preventív lábboltozat és tartásjavítás

•  egyensúlyérzék fejlesztése

 

A sok-sok mozgás közül mindenki szabadon választhat, lesz a játékok között pörgés-forgás, mászás-csúszás, hintázás, bújás, kislabdák, nagylabdák, minden ami egy örökmozgó gyermeknek érdekes lehet és örömet okozhat.

•  Megismerkedhetsz az angol nyelvvel is játékos, zenés formában. Később így már nem lesz szokatlan számodra ez az idegen nyelv.

•  A zenebölcsiben együtt játszunk, nevetünk hol sejtelmesen ravaszkodva, hol hangosan bohóckodva. Az énekek, mondókák, versek ritmusa elengedhetetlen a gyermekek egészséges fejlődéséhez. Jótékony hatással van a beszédfejlődésre, ritmusérzékre, a mozgáskoordinációra, melyek csökkentik a későbbi tanulási zavarok kialakulásának lehetőségét.

Kiemelten odafigyelünk az egészséges táplálkozásra is, amihez a Központi Konyha teljes segítséget nyújt. Ha felkeltettük az érdeklődést, szeretettel várjuk 1-1 nap bölcsőde kóstolgatóra.

Ebből a sok jóból a szülők se maradjanak ki, lehetőséget biztosítunk:

•  Kismama-tornára - igény szerint családtag kíséretében

•  Mama-babamasszázsra - hiszen az erre szánt kellemes percek megerősítik kapcsolatukat, egészségessé teszik a babát, egész életre szóló, mély kötődést alakítanak ki.

   

 

Két hét általában mindenkinek elegendő az átállásra, akinek nem, annak természetesen tovább tart ez a folyamat. Volt olyan gyermek is, akinek elég volt 2 nap vagy 1 hét is. A kezdeti nehézségek után, jól összeszokott a kis csapat. Elfogadtak minket is és egymást is. Mára már 17 gyermek van a bölcsődében,15-en szoktak be. A szülőtől való elválást megkönnyíti, hogy az otthonról hozott plüssjáték, kendő, zene, mindig kéznél - fülnél van. 2 gyermek teljesen szobatiszta lett,  2 pedig már csak alváshoz használ pelenkát. Ügyesen terítenek és a legtöbben egyedül étkeznek, vagy kis segítségre szorulnak. Evés után segítenek leszedni az asztalt, szájukat megtörlik, a szalvétát a kukába dobják. Mosdózáskor kezet mosnak és kis segítséggel a fogukat is megmossák. Az öltözködésnél is sokan ügyeskednek. Ismerik a sószobát, a tornatermet, és az udvart. A csoportszobában is felszabadultan játszanak. Imádnak csúszdázni, lovagolni, motorozni. Sokat énekelünk, mondókázunk, mesélünk. Aki nem tud beszélni, az elmutogatja a mondókát, éneket.

A nagyobbak már támogatják, segítik a kisebbeket, odaadják az elveszített cumit, és önfeledten örülnek, ha betegség, vagy a hétvége után újra láthatják egymást, és  minket. Elértük azt a szintet is, hogy keresik egymás társaságát, együtt "főznek", olvasnak, babát ringatnak. Barátságok is vannak kialakulóban. Az első hetekben tapasztalt súrlódásokból (harapás, egymásra ütés) mára már egyre kevesebbet tapasztalunk. Mi is úgy vettük észre és a szülők is elmondták, egyre nagyobb örömmel jönnek a picik. Hétvégén is és az otthon töltött délutáni alvás után is öltöznek, készülődnek a bölcsibe. Amikor a délutáni gondozó belép a csoportba örömmel szaladnak hozzá, átölelik, mutatják, hogy ők már itt vannak és milyen szép ruha van rajtuk. Úgy érezzük, már olyanok lettünk, mint egy kis család. Mindenki tudja a helyét, ismeri a jelét, ha pár perccel később tízóraizunk, ők már az asztalnál ülnek, úgy, hogy nem is szóltunk. Várják az ennivalót, mintha ismernék az órát. Szeretnénk elérni, hogy a bölcsődés évek alatt kialakuljon bennük a közösségben való együttélés szabályrendszere. Ismerjék és elfogadják a bölcsődei "szabályokat". Viselkedés az asztalnál, illendő étkezés, evőeszközök, szalvéta használata, szobatisztaság, az érkezők és a távozók  köszöntése, egymás elfogadása. Nagyobb-kisebb gyermek viszonya egymáshoz. De úgy, hogy ne azt érezzék, hogy korlátok között vannak, hanem szabadon szárnyalhatnak és önfeledten játszhatnak.
© 2011 feketeistvanovi.hu | A weboldal tartalma a Fekete István Óvoda és Bölcsőde tulajdona.