ovimenu.gif

Sószoba

Gondolatok a sószobáról

 

Micimackó kiscsoport

A gyerekek mindig nagy izgalommal várják, hogy menjünk a sószobába. Elbűvölve szokták figyelni, hogyan változtathatjuk egy gombnyomásra a szoba világításának színét. Szeretnek odajárni, mert egy különleges környezetbe lehetünk ilyenkor. Abban a félórában, amit ilyenkor ott töltünk énekelni, körjátékozni szoktunk a gyerekekkel. Élvezik a szoba nyugalmát és hangulatát. Nagy érdeklődést mutatnak a sarokba elhelyezett só-homokozó iránt, amit szívesen kipróbálnának. A szülők visszajelzései alapján jó hatással van a gyermekek szervezetére, mert használata után kevésbé szoktak köhögni és az éjszakai korholások is csökkenek. A téli fűtési szezon beindultával szárazabb lesz a levegő, az orr nyálkahártyája kiszárad, kisebesedik. A sószobai levegőtől kitisztul az ember légútja, hamarabb meggyógyul egy-egy megfázásból. Így a sószoba használata könnyebbé teszi elviselni ezeket a téli hónapokat. A tapasztalat pedig az, hogy azokon a felnőtteken, akik náthásak vagy allergiásak először elrekedés, fáradékonyság, nehéz levegővétel mutatkozik, utána pedig elkezd oldódni a lerakódás, és megkönnyíti a gyógyulást.

Vuk nagycsoport

A gyerekek nagyon szeretik. Szívesen énekelnek, körjátékoznak, mesét hallgatnak, mondókáznak a számukra különleges helységben. Ugyanakkor nyugtató /fényterápia/ egészséges, hangulatos, nem a megszokott környezet. Sokat beszélgetünk arról a gyerekekkel, hogy miért egészséges a sószobában tartózkodni. Tornázni is szoktunk a sószobában, a légzőgyakorlatok végzése különösen hatásos azoknak a gyerekeknek, akik asztmatikus vagy felsőlégúti betegségekben szenvednek. Nagyon örülünk annak, hogy sikerült a sószobát kialakítani, hiszen ez nagyon sok gyereknek nyújt segítséget abban, hogy ne fulladjon be és kevesebbet legyen beteg. Így a hiányzások száma is csökkenhet.

Manó nagycsoport

A sószobába heti két alkalommal járunk. A gyerekek nagyon kedvelik a "sószobás" foglalkozást. Ennek a helységnek varázsa van, mivel különböző fények váltakozása nagyon tetszik a gyerekeknek. szeretnek itt énekelni, körjátékozni, verselni, mozogni. Tudják, hogy azért járunk ide, hogy egészségesek, erősek legyenek és sokat járjanak óvodába.

   
   

 

Ficánka középső csoport

Nagyon örülünk, hogy intézményünk egy ilyen "kinccsel" gazdagodott, örömünkben a szülök is osztoznak. Csoportunkban a 27 kisgyermek közül 5-en asztmásak, az ő számukra ennek külön jelentősége van. Amikor először mentünk be a gyerekekkel a sószobába, leginkább a fények tetszettek meg nekik. Érdeklődve figyelték, hogy hogyan tudjuk egy gombnyomással megváltoztatni a szoba fényét, "méretét", hangulatát. Aztán a fényekhez játékot is találtunk ki, hangosan kimondják milyen színt látnak, milyen árnyalatokat, a színeket hasonlítjuk valamihez, kinek mi jut eszébe. Végül közkívánatra kiválasztunk egy színt, ebben a fényben mondjuk el a mesét.

A mesélést mozgással egybekötött verselés követi, itt aztán felidézzük apránként mindent, amit korábban tanultunk. Szoktunk még énekelni és körjátékozni is, úgyhogy igazán tartalmasan töltjük el a heti két órát. A gyerekek megszerették a sószobai foglalkozásokat, kialakult már ezzel kapcsolatos szokásrendszerünk is, amikor mondjuk, hogy megyünk a sószobába, már indulnak is a mesepárnáikért, és állnak be "vonatba". A kezdet kezdetén elmondtuk azt is a gyerekeknek, hogy milyen jótékony hatása van a szervezetünkre az a levegő, amit a sószobában magunkba szívhatunk. A pozitív hatás megfigyelhető, "asztmásaink" és az éppen hurutos gyerekek a sószobába lépés után pár perccel elkezdenek köhécselni, ez utána kb. 1 óráig még gyakran előfordul velük, majd megszűnik. Van egy megjegyzésünk is a sószobával kapcsolatban. Mivel mi elég nagy létszámmal működünk a "sóhomokozó" nagyon leszűkíti számunkra a teret, pl. csak nehezen tudunk körjátékozni.

Bambi kiscsoport

A kiscsoporttal heti 2 x 30 percet tartózkodunk hétfői és szerdai napokon. Ezt az időt igyekszünk mozgással kitölteni. Nagyon kedvelt a gyerekek körében a zenés torna, mely minden testrészünket átmozgatja. Játékos mozgásainkat az egérbabzsák használatával tesszük még izgalmasabbá és változatosabbá. Kedvenc dalainkat, körjátékainkat is szívesen ismételgetjük egy-egy fejdíszt, vagy egyéb eszközt felhasználva. A sószoba jótékony hatásai 5-6 alkalom után már érezhetőek voltak. A hörghurutos gyerekeknél a váladék egyre könnyebben kezdett felszakadozni. orrfolyós gyerek szinte nincs is a csoportban. Az asztmás gyerekek szüleinek is csupa jó tapasztalataik vannak - folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket.

Zsebibaba bölcsődei csoport

A bölcsődei csoporttal heti 1x, max. 2x kb. 30 percet szoktunk a sószobában eltölteni. Igyekszünk, hogy ez rendszeres legyen a mi kis életünkben.

Tapasztalataim szerint az óvodába, és bölcsődébe bekerülő gyermekek körében, gyakrabban jelentkeznek felsőlégúti hurutok, nátha és a sószobai tartózkodással ezt minimumra próbáljuk csökkenteni. A szülőktől folyamatos visszajelzést kapunk, mert ők is észreveszik a sós levegő hatását. Hamarabb szakadozik föl a letapadt váladék a hörgőkből, gyulladáscsökkentő hatása van. Ahhoz, hogy érezzük jótékony hatását nem kell heteket várnunk. A doktornő is ajánlja, aki heti rendszerességgel látogat el a bölcsibe. Ösztönösen mélyebben lélegzünk, szinte "harapjuk" a levegőt. Ezért kedvenc mondókákat és énekeket ismételgetünk, és ezt hangerővel is próbáljuk változtatni. Mozgásos feladatokat is adunk a gyermekeknek, puha labdát dobálnak, szaladgálnak, hogy még intenzívebben szedjék a levegőt. A gyermekek élményét zene és fény elemekkel szoktuk fokozni.

 

Gyógytestnevelés a sószobában

 

A gyermekek nagyon szeretnek tornázni, hiszen koruknál fogva nagyon mozgékonyak. Gyógytestnevelés foglalkozáson azok a gyermekek vesznek részt, akit a gyermekorvos javasol. Sajnos ezen gyermekek száma egyre több. Sok gyermeknek van rossz tartása, lúdtalpa vagy valamilyen légúti megbetegedése, kruppos vagy asztmás jellegű. Ezeknek a gyermekeknek nagyon jó a sószobában tornázni, hiszen a sós levegő belégzésével tisztulnak a légutak, így a szervezetből eltűnnek a fertőző gócok. A sóterápia alkalmazásával növelhető a szervezet általános fizikai és biokémiai állapota, melynek hatására javul a keringés, erősödik az immunrendszer. A sószoba klímája serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását, mely által csökken a nyálkahártya gyulladása.

A sószobába bevisszük a tornaeszközöket - pad, zsámoly, tölcsér, henger, babzsák, karika - így változatossá lehet tenni a foglalkozásokat. Sok légzőgyakorlatot végzünk. Jótékony hatással vannak a különböző színek, amelyek különféle hangulatokat váltanak ki belőlük. A színek gyógyító, stimuláló hatásait használjuk ki. A gyerekeknek nagyon tetszik, amikor a különböző színeket is alkalmazzuk a sószobában. Örömmel tornáznak a sószobában, hiszen ez más, mint a tornaterem, más a légköre és a hatása. Jól érzik magukat, vidáman tornáznak. Nagyon örülünk, hogy lehetőségünk van erre és, hogy régi vágyunk vált valóra.

   
   

 

A Best Life Pro sóterápia


A Best Life Pro sószoba kialakítása során természetes parajdi kősót használunk. A parajdi kősót, már a római korban is bányászták. Az idők során megfigyelték, hogy a bányában dolgozó emberek jobb fizikai és egészségi állapotban vannak a társadalom többi tagjához képest. Ezt a megfigyelést kezték el tudatosan alkalmazni, s 1960 óta a parajdi sóbányát már terápiás célra is alkalmazzák.

A parajdi kősóra jellemző, hogy a nátrium-kloridon kívül nagyon sok értékes ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, melyek jelenléte okozza a sótömbök szürkés színét. A parajdi sótömbök másik nagyon fontos tulajdonsága, hogy a felületük porózus, így nagy aktív felülettel rendelkeznek. A sótömbök felületéről a sórészecskék könnyen a légtérbe illetve onnan a légutakba jutnak. Ezt a folyamatot segíti elő a sófalba épített ventilációs rendszer mely óránként 100 m3 levegőt áramoltat át a sótömbök felületén. Ezen típusú sószoba kialakításával az ún. száraz sóterápiát valósítjuk meg. A sószobában a gyerekek aktív időtöltés közben (ének, torna) élvezhetik a sóterápia pozitív hatásait, s vidáman játszadozhatnak a parajdi sóörleménnyel feltöltött "somokozóban" is. A sórészecskék a légtérbe jutva kifejtik fertőtlenítő hatásukat, elpusztítják a vírusokat, baktériumokat, gombákat, valamint a szervezet védekező öngyógyító funkcióit stimulálják. A sós levegő belégzésével tisztulnak a légutak, így a szervezetből eltűnnek a fertőző gócok. A sóterápia alkalmazásával növelhető a szervezet általános fizikai és biokémiai állapota, melynek hatására javul a perifériás keringés, erősödik az immunrendszer. A sószoba klímája serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását, mely által csökken a nyálkahártya gyulladása.

A sóterápia az alábbi légúti problémák esetén ajánlott:

 • légúti allergiák (pollen, toll, pihe, stb.)
 • szénanátha
 • asztma
 • nátha
 • légzéselégtelenség
 • tüdőtágulás
 • füll-orr-gége fertőzések
 • hörghurutgyulladás
 • arcüreggyulladás
 • dohányzás okozta irritációk
 • horkolás
 • szívritmuszavar
 • vérnyomás szabályozás
 • alvászavar

 

Mellékhatások és ellenjavallatok

A haloterápiának kevés, ritkán tapasztalható mellékhatása van. Egyes betegek a kúra elején torokkaparást, fokozott köhögést tapasztalhatnak, ez azonban természetes, a légutak tisztulási folyamatának része, amely során a só által feloldott, hosszú idő alatt lerakódott szennyeződések távoznak a tüdő legmélyebb régióiból is. Ezek a mellékhatások a lerakódott szennyeződések és kórokozók távozásával elmúlnak. Előfordulhat a bőr viszketése, illetve szemérzékenység, ilyenkor a kúrák gyakoriságát csökkenteni kell.

Az alábbi esetekben a terápia nem javasolt:

 • Tuberkolózis
 • Lázas állapot
 • Heveny gyulladásos megbetegedések
 • Fertőző betegségek
 • Magas vérnyomás II-III stádiuma
 • Súlyos szívelégtelenség

A mellékhatások és ellenjavallatok tekintetében kérje ki háziorvosa véleményét!

 

A terápia eredménye:

 • asztmásoknál csökken a krízisek száma és intenzitása, megszűnik a gyulladás, elérhető a teljes értékű légzésfunkció, a tüdő véroxigén ellátásának intenzitása
 • allergiásoknál normalizálódik az egyébként tüneteket kiváltó Hisztamin- és IgE -szint
 • elérhető a teljes érétkű élet, sportolás
 • fokozott teherbíró képesség
 • helyreállítható a szervezet immunrendszere
 • ajánlható , arcüreggyulladás , orrmellékgyulladás , hörghurut , fülgyulladás , hangszálgyulladáskezelésére, illetve dohányosoknak.
 • könnyíti az oxigén-csere folyamatokat és reakciókat, amelyekben a koleszterin is jelen van, ennek végleges oxidációjához vezet, illetve a metabolikus folyamatok során távozik
 • a hörgők belső, reflektórikus apparátusára gyakorolt hatása révén, a szív- és érrendszer vazotón reakcióira és funkcióira kifejtett pozitív hatás tapasztalható: javul a véredények tónusa, normalizálódik a szövetek tápláló folyamata, az adoptációs-védekező és kompenzatórikus mechanizmusok teljes érétkűvé vállnak.

Sószoba alkalmazása :

A sószobát heti 1-3 alkalommal, alkalmanként 30-45 percre ajánlott használni

 

© 2011 feketeistvanovi.hu | A weboldal tartalma a Fekete István Óvoda és Bölcsőde tulajdona.