ovimenu.gif

Hagyományaink:

Őszi hagyományaink:

- Takarítási világnap: Ezen a napon megtisztítjuk közvetlen környezetünk udvarát és közvetlen környékét. /Sajó - part/. A száraz leveleket összegyűjtjük a játszótéren és a Kiserdőben is. Szeretnénk a kicsiket arra nevelni, hogy igényesek legyenek magukra és a környezetükre, ne csak ezen a napon ügyeljenek a tisztaságra. A munkában számítunk a szülők segítségére is.

- Mihály - napi vásár: Már hagyománnyá vált az egész várost megmozgató egész napos rendezvény megszervezése. A rendezvény lovaskocsis, mazsorettes felvonulással, reggeli zenés ébresztővel indul és az egész nap folyamán változatos tevékenységeket biztosítunk gyermekeinknek, vendégeinknek egyaránt. Népi mesterségekkel ismerkedhetnek meg kicsik és nagyok, majd be is kapcsolódhatnak a tevékenységbe. Lehetőség nyílik kosárfonásra, tűzzománc készítésre, fajáték barkácsolására, gyöngyfűzésre, textilbáb varrásra, bőrözésre, stb. Célunk a kellemes szórakozáson kívül gyermek - szülő együtt tevékenykedhet, újabb ismereteket szerezve. Szeretnénk szorosabbá fűzni az óvoda, a család és a város kapcsolatát.

- Állatok Világnapja: Ezt a jeles napot mindíg kirándulással töltjük. Ellátogatunk a környék valamelyik Vadas - parkjába. Kirándulást tettünk már a csanyiki, debreceni, nyíregyházi vadas - parkba, ahol gyermekeink megismerkedhettek a vadon élő állattokkal. Természetes környezetünkben figyelhették meg az állatok táplálkozását, szokásait, életüket. A szülőket is szeretettel meghívjuk ezen kirándulásokra.

- Alapítványi Bál: Hagyományosan minden évben megrendezzük alapítványi bálunkat, melyet minden évben nagy érdeklődés kísér. A kellemes szórakozás mellett a szülők és szponzoraink támogathatják alapítványunkon keresztül az óvodás és bölcsődés gyermekeinket.

- Táplálkozási Ötletbörze: Hagyományainkat e programmal bővítettük. Fontosnak tartjuk az egészséges életmódra nevelést, étkezést. Gyermekorvosunk, védőnők előadást tartottak a szülőknek, gyermekeik egészségmegőrzésének fontosságáról. Választ kaphattak a felmerülő kérdéseikre. Ételbemutatóra, kóstolóra is sor került. Célunk, az egészséges életmódra nevelés, melyet nem lehet elég korán kezdeni.

Téli hagyományaink:

- Mikulásvárás: A Mikulást csoportonként énekkel, verssel köszöntjük, aki cserébe megajándékozza a gyermekeket. - Lucázás: Hagyományosan a középső csoportosok a helyi Idősek Otthonába látogatnak "kotyolni". Ajándékkal kedveskedünk az időseknek, majd meglátogatunk egy családot, ahol a gyermekek elmondják jókívánságaikat. - Karácsonyi Betlehemezés és adventi készülődés a családdal: Az ünnepeket megelőzően szokásunkká vált a közös készülődés. Készítünk karácsonyfadíszeket, asztali díszeket, adventi koszorúkat, díszítünk mézeskalács figurákat. Együtt, halk zene mellett feldíszítjük a közös karácsonyfánkat. Az anyukákkal megterítjük az ünnepi asztalt, és elfogyasztjuk az ebédet. Karácsony előtti utolsó munkanapon templomba megyünk a szülőkkel, nagyszülőkkel, s a város lakosságával. Szeretetünket próbáljuk ezzel kifejezni egymás iránt. A nagycsoportos gyermekek betlehemes műsora, s a közös éneklés fokozza a meghitt hangulatot. Apró ajándékkal kedveskedünk a vendégeknek.

- Korcsolya: Már több éve rendszeresen visszük a gyermekeket korcsolyázni. Tíz alkalommal, autóbusszal megyünk a korcsolyapályára, Miskolcra. Pályázaton nyert pénzből vettük meg a korcsolyákat, ami nagy segítséget jelent a szülőknek. Nagyon élvezik a gyerekek, hiszen szabad levegőn tartózkodnak és mozognak, fejlődik egyensúlyérzékük, ügyesedik a mozgásuk.

- Farsang: A kiscsoportosok az óvodában délelőtt bonyolítják le a farsangi mulatságukat, ami sok - sok játékkal, bohóckodással, tánccal, s kis eszem - iszommal telik. A nagyobbak a Közösségi Házunkban közösen farsangolnak.

A középsős gyermekek népi játékokkal szórakoztatják a vendégeket, a nagycsoportosok lakodalmas műsort adnak elő. Ezt követi a jelmezes felvonulás, majd vendégül látunk kicsit és nagyot egyaránt. Az est zárásaként a gyermekek és a szülők közösen táncolhatnak.

 

Tavaszi hagyományaink:

Húsvéti ünnepkör

- Fekete István Hét: Minden évben megrendezzük a több napig tartó rendezvény sorozatot, melynek során kis óvodásaink megismerkednek környezetükkel, megismerik a közelünkben található Sajó folyót, valamint játékosan alakul szemléletmódjuk környezettudatossá. A gyermekek minden évben nagyon várják ezt az eseményt, rendkívüli módon élvezik a tevékeny részvételt a környezet megismerésében. Előadómuvészeket, természetet jól ismerő szakembereket hívunk meg, pl.: vadász, madarász, halász, erdész, stb. Természetfilmeket vetítünk, ásvány-, és gyűjtemény kiállítást rendezünk.

- Családi sportdélután a Sportcsarnokban: Közös program a szülőkkel, városunk másik óvodájának gyermekeivel. Nagycsoportosok táncbemutatója után, csapatok kialakítása, sorversenyek. Szülők - gyermekek együttes versengése. Futballmérkozés a két óvoda óvodásai, majd apukák - apukák ellen. Célunk: Küzdőszellem, csapatmunka kialakítása.

- Föld Napja: Több gyermeket és felnőttet megmozgató ez a program. Ezen a napon az első osztályos gyermekekkel való kapcsolattartás erősítése érdekében. "Ki tud többet a Földünkről?!" címmel régión belüli vetélkedőt hirdetünk meg iskolás és óvodás gyermekek között, majd óvónénik, tanítónénik közötti vetélkedés következik. Az eredményhirdetést követi a Barátság - fája ültetés az óvoda és iskola udvaron.

- Anyák Napja: Nagyon fontos intézményünk életébe az Anyák Napja. Minden csoport közös műsor keretében köszönti az Édesanyákat, Nagymamákat. Kis ajándékkal, virággal kedveskedünk szeretteinknek.

- Madarak és Fák Napja: Ezen a napon bakancsos túrát szervezünk óvodánk környezetében, a közeli hegyekben. Felkerekedünk hátizsákkal, s gyalog indulunk a természet felfedezésére. A megfigyelések, szemlélődések mellett jut idő a szabad levegőn való önfeledt játékra, szülő - gyermek - óvoda közösségének erősítésére.

 

Nyári hagyományaink:

- Gyermeknap: Az évek folyamán kétféleképpen ünnepeltünk ezen a napon. Nagy kirándulást tettünk egy környékbeli városban, vagy pedig az óvoda udvarán szerveztünk játékos gyermeknapi rendezvényt a szülők bevonásával. Sok érdekes műsor, tevékenység várja ilyenkor a kicsiket, amelybe kedvük szerint bekapcsolódhatnak. A gyermekek szívesen kirándulnak, szorgoskodnak együtt a szülőkkel, óvónőkkel. A hasznosan együtt eltöltött idő, a közös programok még közelebb hozzák a felnőtteket és a gyermekeket. Mindezek mellett a gyermeki személyiséget is sokoldalúan fejlesztik.

- Ballagás: A nagycsoportosaink ezen a napon mondanak búcsút óvodánknak, óvodás éveiknek. Műsorukon keresztül mutatják meg mennyit fejlődtek az eltelt évek alatt. A vidámságba egy kis szomorúság vegyül, hiszen az elválás mindig borongós hangulatot áraszt.

- Táborozás: Nagycsoportosaink minden évben táborozással búcsúznak el óvodánktól, így táboroztunk már Simán, Aggteleken, Mogyoróskán, Bogácson, Bükkszentkereszten. Óvodánkban ez már hagyománnyá vált. Néhány éve testvéróvodánk, a bükkszentkereszti óvoda . Az utóbbi két évben velük közösen szerveztük táborainkat, ezzel is erősítve baráti kapcsolatunkat. Minden eddigi táborunk nagy népszerűségnek örvendett, élményekkel és tapasztalatokkal telve tértünk haza.

- Úszásoktatás: Több éve a középsőés nagycsoportos gyermekeink számára úszásoktatást szervezünk. Tíz alkalommal, autóbusszal megyünk a Miskolci Egyetem Kemény Dénes uszodájába. Minden évben sikerül a gyermekek úszásoktatását pályázati pénzből megoldani. A gyermekek megszeretik a vizet, leküzdik gátlásaikat, félelmeiket. A vízben való mozgás nagyon jót tesz az izmok erősítésére, s az egészség szempontjából is nélkülözhetetlen.

 

 

© 2011 feketeistvanovi.hu | A weboldal tartalma a Fekete István Óvoda és Bölcsőde tulajdona.